19 DE FEBRER, DIA INTERNACIONAL CONTRA l’LGTBIFÒBIA A L’ESPORT

0
43

El 19 de febrer de 1961 va nèixer Justin Fashnau, el primer futbolista que es va declarar homosexual públicament. La vida de Fashnau, com la de tots els esportistes LGTBI+, no va ser fàcil i fins i tot va veure com el seu propi germà li oferia 100.000 dólars per silenciar la seva homosexualitat. Avui, 61 anys desprès del seu naixement, encara queda molt camí a fer en la lluita contra l’LGTBIfòbia a l’esport.

L’LGTBIfòbia està present de forma transversal en tots els espais de la nostra societat. Segons l’Observatori Contra l’Homofòbia l’any 2021 a Catalunya es van registrar 284 incidències LGTBIfòbiques, més d’un 50% més que l’any anterior. Per altre part, no podem ignorar que dins del món de l’esport la invisibilitat de les persones LGTBI+ continua estant molt present. Són molt pocs els i les esportistes que “surten del armari” i normalment els motius per no fer-ho  son la por a patir discriminació i rebuig per part del seu propi equip, afició, etc.

Des de la Joventut Socialista de Catalunya volem reivindicar que les persones que formem part del col•lectiu mereixem el mateix tracte que les persones heterosexuals. L’esport ha de ser un terreny de respecte i no tothom ens puguem expressar com som en llibertat. També volem recordar que els avenços socials en matèria de drets LGBTI+ en aquest país sempre han vingut de la mà de governs socialistes, com l’avantprojecte de Llei per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets LGTBI+  que es va aprovar al 2021.

Al món esportiu continuarem avançant en matéria de drets de la mà de figures LGBTI+ visibles com el Víctor Gutiérrez, secretari LGTBI del PSOE i jugador de waterpolo declarat obertament homosexual.

El món de l’esport no por ser un lloc en el qual interessi més la economía que els drets humans, fent un mundial de fútbol a Qatar, no les persones LGTBI+ estàn perseguides. Tampoc por ser un lloc no les dones ens veiem desplaçades i apartades. Per tot això reivindiquem el següent:

  • Que el govern desenvolupi el règim sancionador de la Llei 11/2014 del Parlamento de Catalunya per garantir el drets LGBTI.
  • Que les dones lesbianas, bisexuals i transexuals tinguem els mateixos drets i oportunitats en l’àmbit esportiu i a tot arreu.
  • Reivindicar l’esport com una eina educativa, transformadora i lluire de violència física, verbal o psicològica.

Desde la JSC seguirem,  avui i tots els dies, lluitant per arribar a una igualtat real tan desitjada com encara llunyana.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here