Dia Mundial de la Dona Rural

0
88

Sense les dones el món s’atura. Aquesta és una lliçó que gran part de nosaltres tenim ben clar i va quedar demostrat encara més en època de pandèmia, on les dones eren essencials per ser sobre elles qui recau la gran majoria de feines essencials i de cures del dia a dia al nostre món. És per això que es fa més necessari que mai reivindicar, avui dia 15 d’octubre, el dia internacional de la dona rural, el paper tan important que tenen les pageses, les ramaderes, les marineres, les pastores, les apicultores, etc.

A Catalunya el món rural representa el 85% del nostre territori front el 25% de la nostra població. Davant d’aquestes dades se’ns mostra una realitat clara: Catalunya és eminentment rural. I davant aquest fet, hem de saber que tot i que a nivell electoralista a molts partits no els resulta atractiu dedicar-hi esforços, és una peça clau per qualsevol polític i partit que vulgui governar per tothom, ja que sense aquest territori, sense tenir cura d’elles, no podem dir que representem el nostre país i el nostre futur.

Ja partint d’aquesta manca de rellevància política pel món rural, s’afegeix la realitat interna que pateixen les dones que es dediquen en aquest sector, un sector que tradicionalment relega a les dones a un paper inferior, per feines secundàries, on no se les reconeix com capacitades per assumir papers rellevants dins del seu treball, i que un cop aconsegueixen trencar aquest sostre de vidre que tan coneixem, es troben tenint que lluitar dia a dia contra un sector tradicional i masculinitzat on han de fer el doble d’esforços per ser reconegudes amb el mateix mèrit que els seus companys homes.

És per tot això que des de JSC volem reivindicar, avui i cada dia, el paper essencial de la dona rural en la nostra Catalunya rural; volem fer complir la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre homes i dones, en que es refereix explícitament a “la necessitat d’apoderar les dones del món rural i posar en valor el seu paper en el desenvolupament d’aquest”; volem acabar amb aquesta lacra d’estereotips i masculinitat, no volem donar l’esquena a aquestes treballadores, emprenedores i autònomes, volem acompanyar-les a construir el futur totes plegades, un futur que ha de ser, i necessitem que sigui essencialment feminista, rural i progressista.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here